Av Stine Røthing..........


 

Det er en strålende tanke å spise havregryn, for det er en hel gullgruve av gode stoffer i disse grynene, som for eksempel vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter, proteiner samt sunne fettsyrer og plantestoffer.

Vitaminer og mineraler
Korn er især rikt på B-vitaminene B1, B6, folsyre og niacin.

Havregryn
inneholder viktige mineraler som magnesium, kalsium, jern, selen, zink og kalium.
De fleste vitaminene og mineralene i frø og korn sitter i skalldelen og i kimen. Derfor er det viktig å velge hele korn og fullkornsprodukter.

Mineraler og Fytin.
Men obs, først skal havregrynene legges i bløt, ellers får du ikke tilgang på disse herlighetene. Det finnes et stoff som kalles fytin eller fytinsyre bundet til kliet i de fleste korn. Fytinet har det formål å holde på mineralene. Havrekornet har også fytinsyre, og denne syren må brytes ned før mineralene kan gjøres tilgengelige og fordøyelige for oss. Gjennom bløtleggingen av kornet setter du i gang en spiringsprosess, idet fytinsyren blir brutt ned, havrekornet blir vekket til live og de livsviktige mineraler frigjøres. Disse kan enten hjelpe planten i vekstprosessen, eller gi vår organsime vektige bidrag som byggesteiner til celler og vev.
Med rikelig tilgang til vann, får altså havrekornet gunstige betingelser, fytasen bryter ned fytinsyren og de fantastiske mikronæringsstoffene blir frigitt og organismen vår kan nyttiggjøre seg dem.

Fytase og surdeig
Fytase blir også aktivert av varme (ikke over 40°C), men det skal gå noen timer, før det har nedbrutt fytinet. Derfor bør alle hele korn legges i bløt natten over, og brød av fullkornsmel bør heve i lang tid ved f.eks. langtids – eller surdeigshevning, som vi bl.a. kjenner det fra rugbrød.

Det er et kjent paradoks, at Nordmenn drikker mye melk og samtidig har et av verdens høyeste forekomster av beinskjørhet / Osteoporose. Årsaken til osteoporose er sammensatt. Sannsynligvis skyldes ikke den høye forekomsten i Norge i dag én enkeltfaktor, men samspillet mellom en rekke ulike faktorer. Noen kan vi påvirke, andre ikke. Men skulle ikke melk være så bra? Melk har et høyt innhold av kalsium, som ideelt sett er godt for tenner og skjelettet. Men drikkes melk sammen med brød og havregryn, kan fytinsyren i kornet svekke opptak av mineraler som f. eks kalsium. Fytinsyren binder nemlig blant annet kalsium, jern og sink som uløselige salter, som kalles fytater, og fungerer dermed som et slags minerallager. Så istedenfor å gi et mineraltilskudd til knokler og bein, så vil altså mineralene i melk bindes til fytinsyren og bli fraktet ut av kroppen som et salt.

Havregryn rett fra posen med melk på er derfor ikke et sundt og næringsrikt måltid.  Herlighetene som ligger latent i kornet er uoppnåelige uten først en bløtlegging. Skiver og melk var en gang standardkost i de 1000 hjem – både til frokost, formiddag og kvelds Men den gangen varte en brødproduksjon flere timer og størstedelen av fytinsyren ble brutt ned i bakeprosessen. I moderne industriproduksjon derimot, kan hevingstiden av brød bli for kort til at fytasen får tid til å virke effektivt.

Ved å bløtlegge havregryn, men også nøtter, bønner og frø, så «lurer» du altså planten til å aktivere fytasen og bryte ned fytinsyren. Dermed blir fytinsyren nøytralisert, og de mange sunne mikronæringsstoffer som f.eks kalsium enkelt og raskt frigjort, brutt ned i tarmen og deretter tatt opp i blodet…

Så spis bløtlagt havregryn til frokost, det er en smart start på dagen!
Det metter godt, holder blodsukkeret stabilt lenge og er regnet som et av de sunneste kornslagene, inneholder mye kostfiber, som betaglukan, sunt fett og godt med proteiner. Havre er i utgangspunktet også glutenfritt. Gluten er en blanding av to proteiner, gliadin og glutein. Havre inneholder ikke noen av dem i opprinnelig stand, men kan bli forurenset gjennom landbruksproduksjonen som ved såing eller senere i produksjonsprosessen.

Men parolen er: Havregrynene skal altså først i bløt over natten, gjerne i vann, men også i for eksempel syrnede melkeprodukter som Bioloa, enten som ferdig kjøleskapsgrøt eller rett i gryten – mmm J

Kilder:
Institutt for biovitenskap – UiO
NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Store medisinske leksikon